15 July 2016

Gjirokastra ,11 vjet me pare ne Unesco

Ish kryebashkiaku i qytetit te gurte Ylli Asllani

 nje mesazh me vlere: 


Gjirokastra ne UNESKO, nje projekt qe ia vlejti!

Kjo ender filloi si prezantim i Dosjes Sos te nje Qyteti ne Pallatin e Burboneve ne Paris nje dite Tetori te vitit 1998.
11 vjet me pare ne 15 korrik 2005 ne Durban te Afrikes se Jugut Gjirokastra pranohet pjese e pasurise kulturore boterore.
Pas kesaj UNESKO drejtoi projektorin ne kete pjese te haruar te globit per ti ndriçuar rrugen shume dashnoreve te monumenteve, ideve restauruese dhe per te krijuar nje mentalitet te ri ne menaxhimin e ketyre vlerave.
Ne harkun e ketyre viteve banoret mesuan te pakten se qyteti mund te rikontruktohet duke u vene ne sherbim te interesave te tyre por edhe cikleve te turizmit kulturor, monumetal e natyror.
Mendoj se edhe pse pas kesaj gjerat ndryshuan ngadale qyteti vjeter po perjeton nje lejtmotiv te ri! 
Pavaresisht situates se rende ekonomike renimi eshte frenuar dhe mbi deshperimin e pergjithshem po marrin jete inisiativa inkurajuese qe i po i japin jete dhe motiv banesave te famshme.

Per te ardhmen:

Nese do te duhej nje liste projektesh per qeverine ato do fillonin me:
Perfundimin e rruges Gjirokaster - Kardhiq -Sarande.

Subvencionimin e rikontruksionit te banesave karakteritike.

Ndertimin e aeroportit turistik te qytetit.


Gjirokastra eshte ndertuar per te mbijetuar!

No comments:

Post a Comment