25 May 2016

Shqiptaret shtrengojne rrypin ne Greqi

Emigrantët shqiptarë që punojnë dhe jetojnë në Greqi pritet të ndiejnë vështirësi të reja ekonomike dhe financiare prej  paketës së re të masave që u votuan nga Parlamenti Grek pak ditë më parë. Artikujt më të domosdoshëm për jetesën pritet të shtrenjtohen pas rritjes së  taksave për artikujt e konsumit të përditshëm. Sipas vendimit të Parlamentit grek që nga data 1 qershor 2016,  rritet me një përqind  Tatimi mbi Vlerën e Shtuar  duke shkuar nga 23% në 24%. Prej  1 qershorit do të rritet  edhe taksa  e  automjeteve. Ndërkaq disa rritje taksash  parashikohen të nisin efektet  më 1 tetor kohë kur do të rritet edhe taksa e posaçme e konsumit të naftës për ngrohje. Sipas shtypit  që del në gjuhën shqipe në Athinë  vitin e ardhshëm  priten taksime të reja si ato për cigaret elektronike, për kafen, për  televizionin kabllor, për  telefoninë fikse dhe  internetin. Rritje pësojnë edhe taksat e konsumit për gazin, benzinën pa plumb dhe naftën për automjetet. “Lajmet nuk janë aspak të mira edhe për pronarët e pasurive të patundshme” , shkruan “Gazeta Tribuna”. Sipas saj, me ligjin e ri shumë prej pronarëve  do të paguajnë madje edhe tri herë më shumë taksë, në krahasim me vitin 2015. Masat e reja shtrënguese të qeverisë greke parashikojnë kursime me vlerë 1,8 miliardë euro, dhe krahas  rritjes së taksave  parashikojnë  dhe krijimin e një  fondi për privatizimet. Masat erdhen si kërkesë e kreditorëve ndërkombëtarë  me qëllim dhënien e një  kësti tjetër të  kredisë prej 86 miliardë eurosh që iu akordua Greqisë me paketën e tretë të shpëtimit, vitin e shkuar. Emigrantët shqiptarë përbëjnë pjesën dërmuese të të huajve në Greqi dhe vitet e fundit po përballojnë  vështirësi nga efektet e krizës ekonomike dhe financiare. Sipas Ministrisë  së Brendshme greke  vlerësohet se rreth 384.000 shqiptarë  kanë përfituar Lejet e Qëndrimit  nga rreth 553.000 emigrantë të huaj që ndodhen gjithësejt në Greqi. Në numrin e përgjithshëm të shqiptarëve përfshihen edhe  rreth 43 .000  emigrantë që kanë përfituar shtetësinë greke

No comments:

Post a Comment