28 May 2016

Rrefimet e Kadarese ne Gjirokaster


Ulur ne odane e shtepise se tij , ne viziten e fundit ne Gjirokaster,  shkrimtari i shquar Ismail Kadare rrefeu disa nga “te pathenat e tij”.   “Gjirokastrën, që i vogël, e kuptoja që ishte shumë e vështirë për të jetuar. Ne gjimnaniztët, një pjesë ishim kundër Gjirokastrës. Nuk kishte lokale për të rinjtë siç dëgjonim se kishte në vende të tjera. Dhe një nga gjërat e para që bëra unë, çlirimi i parë ishte që vinim në kafene dhe pinim konjak me shokët. Mbetën pa mend të gjithë dhe vajtën i thanë babait që ka ardhur Ismaili me shokët e pijnë konjak. Babai ishte i rreptë por edhe jashtëzakonisht tolerant që nuk e kuptoje se si mund të shkonte me rreptësinë tolerance, e kishte të pakufi. Ndiqte me kureshtje rrugën time letrare edhe pse bëntë sikur s’ndiqte. 
Vetëm një herë më bëri një vërejtje, mos e përdor më emrin tim kur shkrua më tha. Një herë tjetër, më erdhën honoraret e më pyeti: Ç’janë këto para që kanë ardhur. I thash: Nuk e di! Kanë ardhur nga Tirana më tha. Mirëpo paratë kur ishe 13 vjeç nuk mund t’i merrje vetë dhe më çoi për dore për t’i marrë. Ishin para nga Komiteti Qendror i Rinisë që kishte gazetën Zëri i Rinisë ku unë botoja. E paratë që vinin ishin sa gjysma e rrogës së babait tim dhe unë qameti 13 vjeç e kjo më dha një autoritet të madh.
Më tmerronin  veprat optimiste. Isha i uritur të gjeja fjalët e tmerrshme, jo ra nata etj etj. Një herë në rrugë gjeta një libër për 6 vjetorin e themelimit të Ushtrisë Jugosllave dhe aty gjeta ‘në vitin e tmerrshëm 1942’…e thashe e ka një vlerë ky libër, këtë frazë sepse tek ne ishin të gjitha ‘në vitin e ndritur’, heroizimi partizan… pastaj rash tek Hamleti e Makbethi dhe s’desha të lexoj gjë tjetër më, tha Kadare.

No comments:

Post a Comment